Xипнозата

Наименованието „хипноза“ е въведено през 1843 г. от шотландския хирург Джеймс Брейд в книгата му „Neurypnology“. Там той я описва като състояние на умствена концентрация, която често води до релаксация.

За хипнозата има различни определения – внушен сън, контролиран транс. Трансът е естествено състояние на съзнанието, в което всеки от нас пребивава повече време, отколкото предполага. Освен естествения сън, ние многократно през деня сме в малки секундни или минутни трансове, когато мозъкът ни иска да си почине и тогава спонтанно се проявяват трансови феномени. Познаването и използването на тези непрекъснати трансови състояния са същността на хипнозата като техника.

Всъщност основният елемент в хипнозата е внушението. Внушение означава с думи или действия да накараш някого да направи нещо. Хората влагат негативен смисъл в термина внушаемост. Да си внушаем, означава да си по-възприемчив към предложените ти идеи. Това е основата на всяко научаване – повишена способност за възприемане. За това обаче не е нужно човек да е в хипноза. В ежедневието си всеки от нас е несъзнателно в ролята на някой, който внушава или на когото се внушава нещо. Всеки път, когато някой ни попита: „Как си?”, в отговора си ние се опитваме да го убедим в това, което казваме. Когато споделяме идея или мнение, ние се опитваме да накараме другия да го приеме. Това са естествени механизми на комуникацията, които ние развиваме интуитивно и няма нужда човек да е в хипноза, за да работят. Пример за това са рекламните кампании, които успяват да ни убедят, че този продукт или човек е по-качествен от другия, дори и фактите да сочат обратното. Дори може да отидем още по-далеч относно страховете от манипулация в хипноза – трябва да се знае, че подсъзнанието ни има неимоверно по-голям потенциал от съзнанието и също така има и по-успешни и мощни защитни механизми, макар и неосъзнати.

Хипнозата е симптомо-ориентирана терапия. Това означава, че се бори успешно с ярко изразени симптоми – фобии, зависимости и други психо-соматични симптоми.

Аз също правя хипноза. Можете да се свържете с мен като психолог в София и Благоевград.

Тук можете да намерите хипноза, записана от мен:

А тук може да видите как аз се подлагам на хипноза в Шоуто на Николаос Цитиридис: