Публикации

Шопингът – от развлечение до мания „Ониомания“

„Всичко на тази земя си има цел,
всяка болест- билка, която да  я излекува,
а всеки човек – мисия.“
Кристин Куинтаскет

За много хора пазаруването е вид развлечение, което внася разнообразие и свежест в живота извън всекидневните задължения, но когато това започва да се превръща в прекомерно желание за купуване на вещи, независимо от необходимостта, тогава вече говорим за психическа зависимост “Ониомания“.  

Манията по пазаруването може да се изрази по различни начини като например- Вещо- мания- хората, които обичат да трупат много вещи; Лейбъл мания- купуване на определени и висококласни марки; Сейлзмания- следене и пазаруване от разпродажби, намаления и промоции; а при мъжете обикновено като Гаджет адикция- купуване на най-новите технически изобретения.

 1. Какво стои зад зависимостта?

Kакто повечето навици, пазаруването генерира у нас приятни емоции и удовлетворение, които стимулират личността отново да повтори действието, а причината водеща до пристрастяване е изпитването на негативните емоции, чувства и/или някаква душевна неудовлетвореност, които личността иска да потисне или избегне, поради безсилие, липса на умения за справяне със заобикалящите проблеми, невъзможност да задоволи нуждите си. Замествайки негативните емоции, породени от липсата на удовлетворение на истинските потребности, чрез редовно пазаруване се стимулират положителни емоции и отделяне на невротрансмитерите- окситоцин, адреналин и допамин, отговарящи за щастието и удоволствието. Придава се илюзия за свобода, фалшив контрол над живота,“повишено самочувствие и увереност“, “отчуждение от проблемите“, посредством замаскирането им от новите привлекателни придобивки. Но материалното, не може да компенсира емоционалната липса. Тази липса може да бъде: чувството, че сме недооценени, неудовлетворени, наличие на неуместно ниско самочувствие, стрес на работното място, семейни проблеми, липса на любов и разбиране, липса на любовен партньор, себереализация, продължителна самота и др. По този начин човек сам поставя себе си на второ, трето или последно място, пренебрегвайки сигналите и симптомите си, зад които всъщност се крие истинската причина за неудовлетворението. А на един по- късен етап това бягство от незадоволителната действителност и краткотрайното повърхностно притъпяване на неприятните чувства и емоции може да има сериозни последици, които се проявяват като: депресия, паническо разстройство, безсъние, тревожност, нарушена концентрация, ниска устойчивост на стрес, загуба на апетит, главоболие и не на последно място ОНИОМАНИЯ!

 • Как можем да разберем дали сме в риск?

Ковид ситуацията доведе със себе си социална изолация и това повлия негативно в много аспекти. Хората почувстваха ограничаване на свободата си и не всеки успя да премине спокойно през този период. Много хора почувстваха нуждата да направят нещо, което да им напомни, че са свободни и имат право на избор. Често тази свобода бе изразявана, чрез онлайн пазаруване на всякакви вещи и стоки, както и презапасяване с продукти от първа необходимост. Така пандемията доведе със себе си и немалко психични проблеми, които при някои хора, с течение на времето, са прераснали в шопинг мания (Ониомания) и други разнообразни зависимости. Това не означава, че ако някой е станал зависим от пазаруването, то той е слабохарактерен. Просто неговата адаптация към непознатите и застрашителни условия в средата, в която живее, са довели до неправилен механизъм за адаптация към обстановката.

Най-лесно може да установите дали сте застрашени от ониомания ако честно признаете пред себе си колко от изброените по-долу твърдения се отнасят за Вас:

 • Не разбирам къде отиват парите ми;
 • Харча повече, отколкото имам;
 • Приемам пазаруването като вид терапия при тревожни и депресивни състояния;
 • Потребност да правя покупки, независимо дали са нужни;
 • Криене на покупки и неискреност за изразходваните суми;
 • Постоянни дългове, вземане на заеми и разточителство с кредитни карти, без да се взима под внимание какъв проблем би създало това;
 • Влошени отношения с близки и приятели, заради шопинг;
 • Закъсняване с регулярни плащания, но не и с новите покупки;
 • Агресивно поведение при обстоятелства лишаващи ме от пазаруване;
 • Постшопинговата депресия, изразяваща се в апатия и раздразнение след покупка на нещо, което е било много желано;
 • Сдобивайки се с нещо, дори ненужно, изпитвам еуфория, отпускане, общителност, весело настроение, енергия и възможност за заеме със задълженията, забравяйки за пазаруването известно време.

Ако повече от 6 от изброените твърдения се отнасят за Вас, то най-вероятно сте в риск да развиете Ониомания.

При тази зависимост се наблюдава висока степен на коморбидност, при която компулсивните купувачи често отговарят и на критериите за други разстройства свързани с настроението и безпокойството.

 • Как може човек да се справи с тази зависимост?

Всички имат потребности свързани с четирите нива- физически, емоционални, интелектуални и духовни- трябва да се обръща внимание на всяко от нивата. Вероятно понякога не изразявате нуждите си или не предприемате стъпки към удовлетворението им, защото не осъзнавате как се чувствате в действителност, какво всъщност искате и от какво се нуждаете. Ако не съумеете да назовете проблема с истинското му име, то много лесно той може да бъде замаскиран с поредната покупка, която всъщност ви отвежда все по-близо до зависимостта.

Всеки проявява слабост в някое отношение и в същото време е великолепен в друг аспект. Целта не е в съвършенството, а да изразявате по- голяма част от същността си. Движете се с хора, които се радват на успехите Ви и Ви подкрепят. Надграждайте върху силните си страни, поставяй себе си в началото на списъка с приоритети.

Но ако сте изправени пред лицето на Ониоманията и виждате как тя постепенно започва да превзема живота Ви, не се колебайте да потърсите специалист. Работата на психолога, специалист в тази област е да помогне на клиента с трудните за него стъпки по назоваване на реалните проблеми и изграждането на нови навици за реакция в стресираща ситуация.
В Център „Психоника“ можем да Ви помогнем. Нашият специалист магистър психолог Рени Тренчева ще изгради правилна стратегия за всеки от Вас и ще ви помогне да се справите с проблема.

ОТВОРИ ОЧИ ЗА БЪДЕЩЕТО! Потърси ни и изгради прекрасната картина на светлото бъдеще сега!

Автор: Рени Тренчева – магистър по психология