Публикации · Разни

Войната „Ваксинирани“-„Неваксинирани“

В последните дни много хора се „упражняваха“ в говорене по темата „Да бъдеш или да не бъдеш ваксиниран“? И онова, което постигнаха беше – тотална дезинформация на населението.

Оставам неутрална в мнението си по повод ваксините, защото не съм медицинско лице и не се смятам за компетентна по тези въпроси.

Но няма как да си мълча по отношение на наложените мерки, защото в психологията има достатъчно проведени експерименти свързани с властта, авторитета и когнитивния дисонанс (сблъсък между убежденията на човека и новопостъпила информация от околната среда, която им противоречи).

Да вземем за пример Станфордския експеримент, където в мазето на катедра „Психология“ в Станфордския университет, група студенти (избрани на случаен принцип по обява) влизат в ролите на затворници и надзиратели. Крайният резултат – експериментът спира преждевременно, защото групата изпълняваща ролята на „надзиратели“ става толкова садистична спрямо групата „затворници“, че изследователят Филип Зимбардо е принуден да прекрати експеримента.

Стенли Милграм, американски психолог, провежда подобни експерименти години по-рано, но резултатът е същият – има ли авторитет, който да подкрепя действията на дадена група или личност, то тя започва да става неконтролируема и да превишава правата и властта си.

Тук идва и моето притеснение по отношение на въведените мерки. Властта негласно каза, че „Ваксинираните“ са повече хора от „Неваксинираните“ и по този начин раздели обществото на „качествени-некачествени“ като на едните даде привилегии, а на другите отне човешки права.

Онова, от което се страхувам, че може да се случи не са протестите – те са нормални, но потушими. Страхувам се, че неваксинираните ще бъдат дискриминирани, пренебрегвани, тормозени и сплашвани. Страх ме е какви последствия ще има върху психиката и на „васкинирани“ и на „неваксинирани“, защото докато едните биват толерирани, другите може да бъдат малтретирани.

В крайна сметка всичко това не води до нищо друго, а до нов вид фашизъм. Както една моя учителка казваше „По времето на Тодор Живков редът беше такъв: пиеш – Белене; слушаш „неправилна“ музика – Белене“. Чудя се кое ще бъде съвременното Белене?

И докато всички говорят за ваксините, какво става като забраните на по-голяма част от населението да посещава обществени места? Хората ще стоят повече вкъщи, слушайки новини и гледайки политически дебати. Предизборно ли, за да идат повече хора да гласуват ли, за да може най-накрая да има правителство ли – не зная! Може и да бъркам.

Не искам да съм лош пророк, но е твърде възможно заради различни користни цели, народът да бъде разделен на две и да тръгне една „негласна“ дискриминационна война (не ми се мисли за по-лош вариант) противопоставяща „ваксинирани“ на „неваксинирани“.

Призовавам всеки здравомислещ политик да се поучи от миналото, да прочете малко за експериментите на Милграм, на Зимбардо, да погледне към гоненията на християните, към Втората световна война и Хитлер… Имаме достатъчно примери за човешката природа и за това, че когато има разделение, има и пострадали.

Възпитаваме деца, които не е добре да израстват с убеждението, че поради някакво изкуствено вменено „предимство“ са „по-хора“ от останалите.

За мен най-висша ценност остават човешките права!

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s