Публикации

Каква е разликата между психолог, психиатър и психотерапевт?

Много често хората бъркат тези три професии и не са наясно кой с какво точно се занимава, затова накратко ще опиша разликите.

РАЗЛИКИТЕ:

Психиатър

– лекар (медицинско образование), който има правото да предписва медикаменти и да лекува или насочва пациентите си за лечение в лечебно заведение.

Психолог

– лице, завършило висше образование, специалност „Психология“ (бакалавър, магистър или доктор), но НЯМА ПРАВО да предписва никакви медикаменти. Психологът не е медицинско лице и неговата работа най-често е свързана с различни видове тестирания. Има много видове психолози – трудов, клиничен, детски и т.н.

Психотерапевт

– може да бъде психиатър или психолог, завършил обучение в психотерапевтична школа и придобил компетенцията да консултира клиенти и да използва съответния метод в работата си. Подготовката на един психотерапевт трае години, за да може да не прави трансфер от собственият си живот върху клиентите, с които работи.

Доктор по психология

– образователна и научна степен от ВУЗ, след завършено образование по „Психология“.

ВНИМАНИЕ: Психолози и психотерапевти, които не са с медицинско образование нямат право да предписват лекарствени средства, а само да насочват клиентите си към медицински специалисти в дадена област.

Още нещо много важно е, че психолозите и психотерапевтите използват термина „клиент“ за хората, с които работят, а психиатрите – „пациент“.  

Как да сте сигурен, че информацията, която споделяте остава конфиденциална?

Лично аз, винаги обяснявам на клиентите си, че за да членувам в Дружеството на психолозите в България (официалната организация на правоспособните психолози), подписвам „Етичен кодекс“, който ме задължава да пазя в тайна всяка доверена ми от клиент информация.

ВНИМАНИЕ: Не всички психолози членуват в Дружество на психолозите в България (ДПБ), тоест нямат това задължение да пазят информация в тайна.

Как да изберете психолог?

Проверете най-напред дали е член на Дружество на психолозите в България, след това вижте какво образование има и дали има психотерапевтично обучение последващо висшето му образование. Така ще си гарантирате, че човекът, при когото отивате за консултация е компетентен.
Аз съм се постарала да отговарям на всички тези условия, за да гарантирам максимално качество на предлаганите от мен услуги.

OБАДИ СЕ НА СВОЯ ПСИХОЛОГ
0877996329

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s