Публикации · Разни

Музиката като метод за релакс + практически упражнения

Всички сме различни и всеки от нас харесва различна музика, но още преди векове хората са осъзнали нещо много важно – най-въздействаща е песента на родния език. И всичко тръгва от църквата, където светите писания биват преведени на езика, на съответната страна, за да може вярващите да засилят вярата си като слушат и разбират църковните служби. До днес най-въздействащи си остават песните на майчин език (затова и чалгата е толкова популярна като стил). Ако певец иска да достигне до душите на хората, то той трябва да пее на техния роден език.

Разбира се, самата музика като звучене също има своето значение, затова хората стават фенове на групи от различни народности, защото самият ритъм отговаря на вътрешната им настройка.  Но все пак песните на майчин език са по-лесни за възприемане и по-лесно повлияват емоционалното състояние, в което сме. Ако се чувстваме потиснати или зле от нещо, то най-доброто лечение е да си пуснем весела ритмична музика на нашия роден език, която да ни даде различна, позитивна, настройка и така да променим настроението си и да погледнем на нещата от тяхната положителна страна.

Значение за това какво ни въздейства има и религията. За християните, например, най-въздействаща остава църковната хорова музика, защото звученето й напомня нещо свято и чисто, което ни кара да настръхваме. За православните християни в България, това може да бъде освобождаваща и отпускаща музика, която да слушат на спокойствие в собствения си дом. За мюсюлманите подобно силно звучене и смисъл има тяхната Дуа (също съдържаща вид песнопение). И двете са по-въздействащи и отпускащи за човек от съответната религия, отколкото всяка медитация и други източни техники, защото нито медитацията, нито другите видове релакс  са така силни и близки до нас българите. Ние сме израснали с музиката на народа си и музика свързана с вярата ни, и такъв вид музика би ни повлияла най-благоприятно. Нещо, което не разбираме – не би ни подействало.

Има много хора, които се оплакват, че опитват да медитират, но не им се получава. Те не разбират смисъла на медитацията и вътрешното съзерцаване, който будистите внасят, но ако си пуснат музика близка до тяхната натура и корени, отпуснат се в уюта на дома си – ще получат много по-дълбоко, пречистващо усещане и ще преобразуват негативната настройка в позитивна.

Упражнение вкъщи:

Изберете близка до вас музика (православно песнопение, дуа,меса,чалга,рок и т.н.), която знаете, че ви въздейства и ви кара да настръхнете. Легнете в леглото си в най-удобната за вас поза, отпуснете се и пуснете на слушалки избраната музика така, че да ви бъде приятно да я слушате, но да не чувате други странични шумове. Затворете очи и се оставете на музиката и усещанията, които тя ви създава. Когато усетите, че се чувствате по-добре, станете, измийте очите си със студена вода и вижте колко по-прекрасен ще изглежда светът навън.

Упражнение навън:

Пуснете на слушалки най-въздействащата за вас музика и се оставете на ритъма и текста. Опитайте се да следите текста и да си представите ситуации като в текста или такива, които ви карат да се чувствате добре – т.нар. визуализация на положително събитие. След около 15 минути ще видите, че настроението ви е напълно променено.

Усмихнат и позитивен ден! 🙂 music-psychologist-bezinska

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s