Публикации · Разни

„За“ и „против“ отказването от цигарите

quit-smokingСигурно постоянно чувате колко е лошо да се пуши, колко са вредни цигарите, как не бива да се пуши и най-вероятно на вас или на някой около вас ежедневно му се обясняват едни и същи неща за вредата от тютюневия дим. И аз няма как да не се съглася, че това е така, защото един внушителен брой учени са го доказали – цигарите вредят! Но дали само физическото измерение на пушенето и цигарите са онова, което трябва да вземем предвид?

По мое мнение цигарата не се появява само като прищявка – тя често пъти се появява, за да замести нещо, да компенсира нещо. Ако трябва да се обърнем към стадиите на Фройд, то това е компенсация по отношение на оралния стадий, а той е свързан с връзката дете-майка, т.е. нещо не е било достатъчно пълноценно във връзката между майката и детето й и на по-горни години то компенсира с цигара, храна, пиене и всичко свързано с оралния период и устата.

Ако обаче оставим на страна Фройд – има безброй други неща, които една цигара може да е заместила. Затова за психолога има значение кога (в какъв момент) човек е започнал да пуши и да се разгледа миналото му като цяло, преди да се пристъпи към отказване от цигарите. Защото най-лесно е да спрете да пушите, но ако проблемът, който компенсирате с пушенето не бъде разрешен, то няма да се мине дълго време докато цигарата бъде заменена с нещо друго и всъщност това значи ли, че сте спрели да си вредите или просто сте сменили начина, по който си вредите?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s