Публикации · Теория на връзките

Теория на връзките – Част 14 – Разликата между „Обичам те!” и „Обичкам те!” или какво ни се иска да чуем…

Да започнем от момента, в който излизате едно известно време с някого и вече имате отношения, които можете да наречете начало на връзка (1-2 седмици). Вие се чувствате влюбени и Ви идва да крещите от щастие и искате да разкажете на целия свят, че този човек е с Вас. Точно в този момент трябва най-много да се внимава да не направите някоя грешка.

Много хора препират половинките си да им кажат, че ги обичат на твърде ранен етап от връзката и това може да отблъсне човека отсреща и да го накара да прекрати отношенията. Други пък, за да угодят на партньора, но без да го лъжат решават да използват един заобиколен начин и той е начинът „Обичкам те!”. Какво всъщност се случва?

Изразът „Обичам те!” за всички хора означава задължаващо, искрено и наистина изпитано чувство на силна привързаност, доверие и желание към партньора. Тези думи не се казват с лека ръка и всяко тяхно казване машинално или под натиск – ги обезличава и намалява силата им. Затова хората, които не са готови да ги изрекат, но искат да угодят на половинката си, се измъкват с израза „Обичкам те!”. Този израз, както се вижда, е в умалителна форма, което предполага детинско и дори шеговито отношение, но в никакъв случай сериозно и искрено признание. В него не е задължително да бъде вложено, каквото и да било, чувство и той е перфектният изход от ситуацията. А разликата е само една буквичка. Какво всъщност казва единият и какво чува другият?

Този, който настоява да му кажат, че го обичат чува за себе си „Обичам те!”, в действителност този, който казва „Обичкам те!” се измъква от ситуацията, употребявайки израз, в който влага смисъла на „забавно ми е с теб… хубаво ми е…приятно ми е”, но не влага толкова силни чувства и емоции, които наистина би вложил в едно искрено „Обичам те!”. Има и по-лош вариант – има хора, които могат да кажат „Обичам те!” на всеки, без капка свян и без да вложат дори минимално чувство в изреченото. А тогава болката и мисълта, че сте били предадени биха били ужасни.

Внимавайте какво Ви казват и какво чувате. Също така – не препирайте партньора да Ви каже, че Ви обича. Не е задължително да го казва – важното е да го показва.img_20160909_145625

Един коментар към “Теория на връзките – Част 14 – Разликата между „Обичам те!” и „Обичкам те!” или какво ни се иска да чуем…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s