Публикации · Теория на връзките

Теория на връзките – Част 12 – Евтиното държание!

Често сме чували някой да говори за евтино държание, но не всеки влага едно и също нещо като смисъл в това понятие. Евтино, за мен лично, не значи нищо свързано с външния вид или походката, нито дори думите, които се ползват. Евтино държание е тогава, когато хората се опитват да изглеждат каквито не са. А това е най-лесният начин да изгубят всякакво внимание от страна на обекта на желанията си.  Ще дам най-елементарен пример:

Момиче и момче са в дискотека и той се приближава до нея и се опитва да танцува с нея. Тя се дръпва като попарена. След 5 минути същото това момиче отива и започва умишлено да танцува близо до момчето, но то вече е загубило интерес.

В тази ситуация, момичето първо се опитва да се прави на недостъпно и на интересно, но реално погледнато в очите на момчето това е знак, че е отхвърлен и няма никакви шансове там и тъй като всичко се случва в дискотека, той просто я подминава и ще търси друга, която ще е по-заинтригувана от него. В главата на момичето обаче се върти идеята, че тя го е заинтригувала, защото го е играла като недостъпна, а това е една огромна самозаблуда. Така че, когато отива при него с идеята, че много го е впечатлила с морално поведение, но изведнъж сваля гарда, то това в неговите очи вече е евтино поведение. Не е възможно за 5 минути да се промениш от престорено морална до тотално разкрепостена. В тази ситуация момчето просто ще се завърти и ще си намери друга, с която да танцува. Той е на ясно къде се намира и знае, че високо моралните не са в дискотеките или и да са, то те няма никога да му обърнат внимание. А онези, които наистина знаят какво искат и за какво са дошли, ще действат направо и ако го харесват, ще си тръгнат с него.

Това е още един пример за зле разбран морал и лош превод в междуполовото общуване. Жените смятат, че са особено интересни, правейки се на недостъпни. Някои жени наистина са, но те не се правят  и си личи. Това привлича мъжете към тях. Но на други от километър им личи, че не са такива и да го играят недостъпни – просто не върви.

Друга ситуация илюстрираща евтино държание е следната:

Мъж и жена си хвърлят погледи, пишат си известно време в социалните мрежи и разговорът върви. В един момент мъжа директно пита за това, което го вълнува, а именно интимността с жената. В този момент тя е вече възмутена и започва да обяснява как го е мислела за по-различен и т.н. и нещата не се случват.

Тук, за съжаление, отново евтиното поведение е от страна на жената. Мъжете са така устроени, че в повечето случаи са прями и действат и говорят директно. Те не обичат да увъртат. В така дадения пример, още от самото начало личи какво искат и двамата, а то е – интимност по между им. Дългото писане и погледите и закачките говорят, ясно и отчетливо, за желание от страна и на двамата за близост от по-интимно естество. Но когато мъжът заговаря за нещата с истинските им имена, жената се държи като попарена и все едно не е знаела за какво иде реч. Истината е, че тя през цялото време е искала същото и продължава да го иска, но за да не изглежда твърде лесна, се опитва да си придаде важност. В края на краищата обаче тя е губещата страна, защото мъжа се чувства засегнат и се отдръпва,  и то с право. Евтиното в случая е, че тя предварително се е съгласила на тази интимност, след като дълго време е отделяла внимание на този мъж, но в един момент на ясния и конкретен въпрос отговаря така, че уж да го играе недостъпна. Повече би спечелила уважението му ако се съгласи и нещата се случат, отколкото с престорения си висок морал.

И тук може да заключим, че преструвайки се на нещо, което не сме, губим много повече, отколкото ако си признаваме какво искаме и бъдем истински. На всеки е ясно, че ако една жена не желае да е с даден мъж, тя въобще не му обръща внимание по никакъв повод, но да му обърне внимание и след това да го играе „ощипана госпожица“, когато той в прав текст си поиска онова, което нейните сигнали са му показали, че желае – това вече е евтино.  Същото държание го има и при противоположния пол, но се среща по-рядко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s