Публикации · Теория на връзките

Теория на връзките – ЧАСТ 10– Предразсъдъци!

Много е странно как хората сами бягаме от щастието си. Всички говорим как не искаме друго, освен някой, който да ни обича, но появи ли се този някой се оказва, че това не е съвсем така. Ако този някой не отговаря на определени критерии, то веднага се започва разубеждаване от страна на близки и роднини, че ние не бива да сме с него и в крайна сметка пак сами се оказваме. Заради глупави предразсъдъци сме склонни да запокитим в ъгъла любовта, щом тя не е угодна на околните, с едничката цел – да бъдем харесвани и на положение в обществото.

Най-честите поводи за раздяла и разпад на връзките (в някои случаи преди да са започнали), ще се опитам да изброя като списък:

  • Голяма разлика във възрастта – той/тя е с над 10 години по-стар/а или по-млад/а – веднага се започват приказки от сорта на: „Губиш си времето!“, „Не те ли е срам да ходите заедно по улицата!“ и т.н.
  • Не е от същото вероизповедание – той/тя изповядва различна от вашата религия (което не виждам защо е проблем като повечето хора в днешно време се самоопределят като атеисти). – репликите обикновено са: „Този/тази е друговерец. Как може?“ „Как ще си възпитавате децата?“ и т.н.
  • Разведен/а – започват веднага с реплики от сорта на „Кой знае защо се е развел/а?“,“Толкова ли се свършиха свободните, че се хващаш с разведени?“ и т.н.
  • Има някакъв вид външен дефект – носи очила, има криви зъби, с големи уши е и т.н. – веднага се започва с реплики от сорта „Толкова ли няма някой/я по-красив/а?“.
  • Има някакво заболяване – направо е кошмар да попадне в тази категория – започва натиск от всичко живо „Недей да се хващаш с болен, че само ще си страдаш.“ И много приятелски и съчувстващо ви гледат околните.
  • Не е от същата раса – тук положението е направо кошмар – „Неприемливо е да си с този/тази. На нищо не прилича.“ и някак съвсем ненадейно се озовавате в 1940 по време на лагерите на смъртта, където всеки различен е бил заличаван.
  • Женен/омъжена – ще кажете, че това е светотатство най-вероятно, но защо не се замислите дали на този човек не му липсва нещо вкъщи. Репликите „Той/тя само си играе с теб.“ се ползват независимо дали са уместни.

Мога да продължа да изброявам, но мисля, че се схваща логиката. Не мога да разбера, в този случай, по-важна любовта ли е или общественото мнение. Поклон пред хората, които не го слушат, защото те са щастливи и живеят в мир и любов. Колкото по-скоро запушите ушите си за хорските гледни точки, толкова по-скоро ще откриете своята половинка и ще се почувствате добре.

Не забравяйте, че вечер комшийката, която ви е чела морал, си ляга до своя съпруг и има деца, на които се радва, а вие – вие имате едно студено и празно легло, в което въобще не ви се ляга, защото ви напомня още повече за самотата, с която сте се обградили. Щастливи ли ще бъдете ако се омъжите/ожените за „идеалният/та“? Задавали ли сте си този въпрос? Задайте си го! И като си отговорите, решете дали не си струва да дадете шанс на тази, абсолютно противоречаща на всички обществени нагласи, любов и да се почувствате като в рая. Понякога голямата любов не среща одобрението на околните и може да предизвика дори война, но именно заради това си заслужава да се борите за една такава, истинска и луда , голяма любов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s