Публикации · Теория на връзките

Теория на връзките – ЧАСТ 7 – КАК ДА ГО/Я ЗАГОВОРЯ?

„Най страшният“ момент обикновено е този, когато искате да заговорите обекта на желанията си, а в главата ви никаква мисъл не протича. Само като видите човека и си забравяте мислите и всичко предварително репетирано отива по дяволите. Или пък в заведение си харесвате някого и не знаете какво да кажете. Нека ви успокоя, че повечето хора са така и за още по-голямо успокоение да ви кажа, че няма универсална реплика за започване на разговор.

Реплики от сорта на „Имаш красиви очи!“ или „Уау не знаех, че ще падат ангели тази нощ!“, са не само изтъркани, банални и отегчителни, но и могат да имат обратен на очаквания ефект. Затова бих ви препоръчала да бъдете оригинални. отидете при него/нея и говорете за първото, което ви дойде на ум. За танците, за музиката, за компанията, всяка тема може да даде началото на интересен разговор, без той да е банален. Освен това ако отидете и директно попитате за името или се представите с думи от сорта на:

  • Здрасти! Гледам те от едно известно време и се чудя дали би искал/а да се запознаем. Аз съм…

Също е много добър вариант. Нека се обоснова защо! Това е реплика-уловка.

Не изчаквате отговор, защото въпросът е риторичен. Вие сте дошли да се запознаете и иска или не ще го направите. Тук се ползва тънък момент на манипулация. Изглежда, че давате на човека избор дали иска да се запознаете или не.В същото време вземате решение вместо него като си казвате името, залепяйки го като отговор към вече зададения въпрос. Така вие вече сте дали старт на запознанството и независимо дали иска да ви знае името – вие сте го казали. Освен това тук основния момент на манипулация идва от факта, че човек винаги иска да се представи в най-добра светлина сред околните. Затова, за да не бъде груб/а, а и за да не го/я сметнете за човек без обноски, то със сигурност ще си каже името, защото така е прието. Като единия се представи е редно и другият да го направи. Дори и да не иска да продължи да контактува с вас, то поне името със сигурност ще научите.

Друг вариант е почерпката, т.е. по сервитьорката да изпратите нещо за пиене с комплимент и да помахате или да вдигнете чаша за наздраве (зависи от обстановката). Но не бих ви препоръчала да ползвате често този начин, защото има вариант да направите грешка с питието или да не иска второ или още по-лошо да не пие. Да не говорим, че има хора, които биха си изпили питието и пак не биха разговаряли с вас или пък при подобен жест, някои си тръгват от заведението. Така, че не е сигурно какъв ефект ще има подобен похват.

Няма универсални неща в запознанствата, но едно нещо е сигурно – никой не обича клишета и баналности. Затова се пазете от това и ги избягвайте. И още нещо – НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ЕДНА И СЪЩА РЕПЛИКА ВСЕКИ ПЪТ! Винаги се познава, когато една реплика е репетирана и повтаряна много пъти на различни хора. Затова не си и помисляйте да имате една реплика за всички. Може да е вършила работа и да не са ви казвали, че са усетили, че е еднаква за всички, но това по-вероятно е от благоприличие и понеже са ви харесвали и не им е пукало какво ще им кажете, но винаги се усеща, когато репликата е универсална. Запомнете го!

Моментът сам показва как да постъпите и какво да кажете! Репетициите и заучените фрази са винаги по-лошо решение от всяка недомислена ваша оригинална фраза измислена на момента. Не забравяйте, че понякога объркването може да предизвика смях, а смехът предразполага към положително отношение и може много повече да спечелите ако си оплетете езика, отколкото ако уверено си изрецитирате готов текст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s