Публикации · Теория на връзките

Теория на връзките – ЧАСТ 2 – Още мисля за него/нея и не знам как да продължа напред…

За съжаление много хора се оказват в тази ситуация. Разделили са се с някого и няма как да се съберат вече, защото другият е продължил напред, но те не могат да спрат да се надяват. В един момент, когато най-сетне се примирят, че няма начин да върнат времето, се оказват сами и започват да търсят друг човек, за да запълнят празнината, която усещат. Но това ли е правилното решение?

Хората, по начало, сме егоисти и винаги искаме да се чувстваме добре. Та като се озовем без гадже, си търсим подходящ заместител, за да задействаме принципа „Клин, клин избива!“. Това, не е лошо, но не е и решение на проблема. След всяка връзка е добре да има период на самота, за да се вгледаме добре в себе си, в грешките си и в приоритетите си. Да открием кое е довело до разрива и да се променим или да променим онова, което сме имали като изисквания към партньора, за да може следващият път търсенето да е успешно и ако е възможно, да е за цял живот. Ако излезем от една връзка и не си направим равносметка, а направо намерим някой –  за утеха –  то рискуваме неуспехът ни да се повтори. И така всеки път да се блъскаме в една и съща ограда, вместо да намерим начин да я заобиколим.

Друго важно нещо, което пропускаме като факт, е ролята на следващия партньор. Ако не сте преживели и преосмислили приключилата връзка, то вие много егоистично ще си намерите човек, който просто да ви разсейва и да ви помогне да забравите предния. А за този човек и неговите чувства дали сте се замислили? Дали той/тя не се чувства употребена, пренебрегвана, втора цигулка и т.н.? Давали ли сте си сметка колко пъти сте постъпвали така и колко хора сте наранили по този начин?

Здравата връзка не се гради на руините на провалената стара, а се изгражда на ново, чисто място в сърцето, след като цялата пепел е събрана и изхвърлена или иначе казано – научили сте си урока и сте усетили, че е време да продължите напред.

Ако, все пак, не сте в състояние да продължите без да се възползвате от добрината на друг партньор, то би било честно да му обясните ситуацията още в началото. И само с неговото изрично съгласие, да се постави в позицията на заместител, бихте могли да си осигурите този преход. Иначе няма да бъде честно и вместо двама, ще страдат трима заради една провалена връзка. Най-често на това т.нар. заместителство се съгласяват женени/омъжени хора или хора, които са сериозно обвързани, но си търсят развлечение. Давам го като насока на къде да се оглеждате, а не като насърчение да го направите. Егоизмът е хубаво нещо, но до определени граници – НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s